Emma Flotow & Agnes Lindquist:
Vår visuella gestaltning syftar till att uppmärksamma de olika könsnormer som råder i vårt samhälle och hur de kan ta sig uttryck. I vårt examensarbete studerade vi huruvida kända instagramanvändare anpassar sig till, ifrågasätter eller bryter mot olika typer av rådande könsnormer. De personer som studerades var de som Medieakademin listat som de 30 mest mäktiga användarna, sett till räckvidd, aktivitet och interaktion, vilket bl.a. var Jonas Fagerström, Bianca Ingrosso, Joakim Lundell och Mia Skäringer.
Vi kom fram till att majoriteten av de studerade personerna antingen anpassar sig efter olika rådande könsnormer, eller på sin höjd ifrågasätter dem i viss mån. Det finns olika förväntningar på män och kvinnor i den kultur vi lever i, vilket vi ville tydliggöra i vårt gestaltande arbete.
För att göra detta skapade vi en karaktär som genom sin instagramprofil uppmärksammar hur olika könsnormer styr hur vi förväntas bete oss eller se ut. Karaktären är en anonym fotograf med ett intresse för genusfrågor, som är anonym av den anledning att vi vill fokusera på problematiken i könsnormer och inte karaktären i fråga.
Vi använde bilder från vårt arbete och bytte ut könen på den porträtterade, för att visa att det inte är självklart att män och kvinnor förväntas kunna agera, se ut eller uttrycka sig på samma sätt. Då är det ofta något som ser skevt eller annorlunda ut i bilden, även i porträtteringar där könsnormerna inte är övertydliga. För att tydliggöra ytterligare skapade vi grafiska bilder där vi diskuterar hur könsnormer är en social konstruktion som vi själva skapar och rekonstruerar.
Ta del av arbetet här: https://www.instagram.com/_thegenderbender_/