Hemlig dokumentering på djurfabriker

Hemlig dokumentering på djurfabriker

I mitt examensarbete har jag undersökt hur betraktaren tolkar visuell djurrättsaktivism på sociala medier. Genom kvalitativa fokusgruppsintervjuer samt med hjälp av visuell elicitering lägger studien fokus vid hur visuella texter kodas av en avsändare och avkodas av en mottagare. I undersökningen har jag använt mig av inlägg publicerad på Facebook-sidan Svensk djurindustri – baksidan. Studien gräver in i betydelsen av aktivistisk kommunikation ur ett receptionsperspektiv.

Resultatet visar att mottagarna upplever att avsändaren har ett motiv att försöka påverka mottagarens åsikt om djurindustrin genom informerande, moraliserande, skuldbeläggande och genom att använda sig av chockerande visuellt material.

I mitt ljud- och fotografiskt verk använde jag mig av dokumentära metoder för att gestalta resultatet av min undersökning. All bild- och videomaterial av djuren är tagen av personen bakom Facebook-sidan Svensk djurindustri – baksidan. Övrigt material är producerat av mig.

Med gestaltningen lyfter jag upp tre aspekter av resultatet: uppfattning av dokumenteringssituationen, reception och trovärdighet samt moraliserande och moralschocktaktik.

https://drive.google.com/file/d/1N4gV4tULRtg-tyu42UaB48iufVZXlsR3/view?usp=sharing