Under den femte terminen på Medie- och kommunikationsvetenskapsprogrammet på Malmö Universitet undersökte jag (Maja Frick) och Jenny Alexovska konpsirationsteorier på Facebook. Vi har kategoriserat innehållet i mal, mis och desinformation. Vi undersökte detta då vi båda har ett intresse för konspirationsteorier, men ändå vill föra fram att det är viktigt med källkritik. Vi undersökte detta då det blir problematiskt för organisationer och myndigheter om människor väljer att använda sociala medier som källor. Därför har vi gjort två Instagramkonton som gestaltning som tar upp och skriver om Covid-19, vaccinet mot Covid-19 och biverkningar. Inläggen som finns på de här kontona har ett misstroende om pandemin och för att kunna identifiera mal-, mis- och desinformation har vi jämfört innehåll om Covid-19 med information från Folkhälsomyndigheten och World Health Organization.
Jag hade ansvar för kontot @tackanejtillcovid19vaccin och Jenny hade ansvar för kontot @visomintetrorcovid19existerar. Dock har vi såklart samarbetat och kommit fram till vilka vilket innehåll vi skulle gestalta.
Kortfattat kom vi fram till att användare av sociala medier påverkar varandra mycket och skapar sina egna kultivationer. Det är alltså enklare att tro på konspirationsteorier om covid-19 om man använder sociala medier som källa än att ta information från myndigheter. Här nedan kan ni se min poster:
![](https://wpmu.mau.se/mkvexit/wp-content/uploads/sites/63/2022/01/Poster_Maja-Frick-2-724x1024.png)
Och här kan ni ladda ner min gestaltning tillsammans med Jenny Alexovska: