Category: 2022
En tuff Boss i Babeförpackning
Vi, Sara von Platen och Elisabet Jönsson, har i vårt examensarbete undersökt företaget Aim’n Sportswears marknadskommunikation med fokus på hur kvinnlig empowerment och kvinnlighet konstrueras. Resultatet visar att företaget kommunicerar dubbla budskap. Kommunikationen uppmanar konsumenten att …
Ungas psykiska ohälsa på sociala medier
Mitt examensarbete “#MentalHealth: En netnografisk studie om hur psykisk ohälsa representeras på TikTok” undersökte, precis som det låter, hur psykisk ohälsa representeras på sociala medier (mer specifikt TikTok). Utifrån uppsatsens problemområde samt resultat valde jag att …
Kvinnor från Mellanöstern: Representation, stereotyper och feminism
Jag heter Laila Alhamad och under min femte termin på Medie- och Kommunikationsvetenskapsprogrammet valde jag att undersöka och lyfta fram en frågeställning om hur kvinnor från Mellanöstern porträtteras i filmer. Mitt examensarbete handlar om representationen i …
Sociala Medier Skvaller
Vi har gjort ett nyhetsreportage som handlar om sociala medier skvaller. I nyhetsreportaget pratar programledaren om två uppmärksammade blogg- och Instagraminlägg. Vi har skapat en persona vid namn Erik som är en influencer som har publicerat …
Konspirationsteorier om Covid-19
Examensarbetet som jag (Jenny Alexovska) skrev tillsammans med Maja Frick handlade om att undersöka konspirationsteorier om Covid-19 på Facebook. I arbetet identifierade vi flera konspirationsteorier som handlade om Covid-19. Konspirationsteorierna handlade bland annat om pandemin och …
En ny mansbild?
I vårt examensarbete analyserade vi de manliga huvudkaraktärerna i dramaserierna Skam och Normala människor med syfte att undersöka om det finns tendenser för en ny mansbild i media. Vi skapade ett analysschema med karaktärsdrag som kännetecknar …
Rasifierade kvinnors autobiografiska berättelser
Jag heter Fatlinda Hoxhaj och har under mitt sista år på Medie- och Kommunikationsvetenskapsprogrammet genomfört mitt forskningsarbete med fokus på rasifierade kvinnor. Mitt arbete syftat på att genom en kvalitativ innehållsanalys studera rasifierade kvinnors framställande av …
Med stereotypen som vapen
Syftet med studien var att göra en kvalitativ semiotisk analys av Försvarsmaktens rekryteringsfilmer mellan 2018-2021. Detta för att studera hur unga kvinnor representeras i Försvarsmaktens rekryteringsfilmer ur ett genusperspektiv, och i så fall på vilka sätt genusstereotypa kvinnliga representationer …
Med stereotypen som vapen
Försvarsmakten är idag fortfarande ett mansdominerat yrke. Myndigheten eftersträvar jämlikhet inom yrket, men en stereotyp uppfattning om att kvinnor behöver anpassa sig till maskulina drag för att passa in råder och kan fortsätta avskräcka kvinnor som …
Maskulint eller feminint?
Vad anser unga män vara mer manligt respektive kvinnligt i bild? Detta var en viktig frågeställning i mitt examensarbete, vilket var en kvalitativ intervjustudie kring unga mäns syn på, samt relation till gestaltningen av manlighet i …
Nej Kim, uppmana inte oss till att suga på..
Essäns problemområde bygger på min uppsats genom att undersöka hur kvinnors kroppsuppfattning och självbild framstår på plattformen Instagram, utifrån sociala jämförelsetendenser. Texten fokuserar på att belysa problem som kroppsideal och smalhetsnormer.
Gestaltningsprojekt: En kortfilm om kvinnliga drag queens
Kvinnliga drag queens börjar ta plats inom dragkulturen, men råder det fortfarande ett motstånd. Flera kvinnliga drag queens vittnar nämligen om ett utanförskap inom dragscenen där de behandlas annorlunda på grund av sitt kvinnliga biologiska kön. …
NORMS: Diverse body representation in fashion media
Based on my research question: “How do consumers react to diverse body representation in fashion media?” I have created mock-up fashion magazine covers to create an idea of how diverse body representation could look.
Biodynamisk odling, bu eller bä?
I mitt examensarbete, En kritisk diskursanalys av Saltå Kvarns bilder, riktas strålkastarna mot det ekologiska matföretaget Saltå Kvarn. Studien syftar till att kartlägga samt urskilja varumärkets kommunikation av budskap i några av de medietexter de förmedlar. …
#Peopleasplayers
En av de störta problematikerna i esporten idag är bristen på acceptans och öppenhet mot människor. Sporten är styrd av en hård maskulin norm som är svår att bryta trots att spelarna generellt är tonåringar. Idag …
Kära Kropp Fanzine
Med utgångspunkt i hur diskurser skapas och reproduceras genom Instagram och sociala medier generellt tog jag genom detta gestaltningsarbete aktivt del i den kroppspositiva diskursen, alltså motståndsrörelsen till hur vi formas till att se på kroppen …
Let’s Gillette Venus Embrace™ the Male Gaze!
Jag heter Alicia Wahlqvist och under den femte terminen på Medie- och Kommunikationsvetenskapsprogrammet på Malmö Universitet studerade jag Gillette Venus reklamfilmer. Detta i syfte att analysera hur kvinnors kroppshår konstrueras diskursivt. I min undersökning valde jag …
Konspirationsteorier om Covid-19
Under den femte terminen på Medie- och kommunikationsvetenskapsprogrammet på Malmö Universitet undersökte jag (Maja Frick) och Jenny Alexovska konpsirationsteorier på Facebook. Vi har kategoriserat innehållet i mal, mis och desinformation. Vi undersökte detta då vi båda …
Varför tittar man på eSport?
Mitt namn är Filip Gustavsson och jag har nyss startat min sista termin för programmet Media & kommunikationsvetenskap. Mitt arbete innefattar en kvalitativ studie som vill ta reda på vilka faktorer som bidrar till att man …