Physical Planning I, Fall term 2022

Exhibition Launch Date: February 2023

Title: INVENTORY AND PROPOSALS FOR CHANGES IN ANNELUND, SOFIELUND, AUGESTENBORG, MALMÖ

First-year urban planning students propose strategies and changes for a better neighbourhood (in Annelund, Södra and Norra Sofielund, and Agustenborg), in the city of Malmö.

Course: Physical Planning I, Fall 2022

Teachers: Elnaz Sarkheyli, Elise Aldén, Fredrik Zelmerlöw

Rubrik: STUDENTERNAS INVENTERING OCH FÖRSLAG TILL FÖRÄNDRING I ANNELUND, SOFIELUND, AUGESTENBORG, MALMÖ

Kurs: Fysisk Planering I, Höst 2022

Kulturstaden Annelund:

Annelund har många unika verksamheter och föreningar som bidrar till
en stark karaktär värd att bevara och stärka. Kultur och sociala ytor ska främjas med grönare attraktiva gator. Stadsdelen ska behålla den rustika industriella känslan, men på ett mer genomtänkt sätt få människor att vilja vistas på platsen. Området behöver inte fler byggnader utan byggnadernas funktioner behöver ändras och nyttjas till sin fulla kapacitet. Gamla övergivna industrilokaler kan bli en saluhall för matkulturen eller multiarena för evenemang. Målet är att Annelund ska bli ett populärt område som människor vill vistas i. 

Integrerade grönytor i stadsbilden:

Gröna väggar och tak är vårt koncept för Annelund och Sofielund. Vi vill även lägga ett fokus på mångfalden och bin genom de gröna väggarna och att göra en förändring i hanteringen av dagvatten.

ÖKAD AKTIVITET FÖR BARN OCH UNGDOMAR I SÖDRA SOFIELUND

Det här konceptet har gått ut på att skapa platser och aktiviteter för barn och ungdomar i södra Sofielund. Detta har vi valt att göra genom att fokusera på en förnyad lekplats på Sevedsplan för de yngre samt en ungdomsgård vid Bragegatan. Lekplatsen vill vi ska vara modern och vi har tagit inspiration från olika lekplatser i Sverige. Tanken är att barnen ska ha olika typer av element att röra sig i och att den ska vara anpassad för alla. I anslutning till lekplatsen vill vi även skapa en grillplats för att lekplatsen ska bli ett utflyktsmål för familjer.

Vår vision är en levande stadsdel, med en stark förankring till övriga Malmö. Detta ska uppnås genom ökad tillgänglighet i form av bättre cykelförbindelser, säkra övergångsställen och trygga stråk. Detta ska uppmuntra till mer rörelse i och till Sofielund och på sikt minska de upplevda barriärerna.
Vi valde att fokusera på Sevedsplan, eftersom det är det enda Malmö Stad äger i vårt valda område. Vårt mål är att försöka liva upp torget, genom att bland annat införa aktiviteter för en bred målgrupp – barn, ungdomar, familjer, pensionärer osv. Förutom torget vill vi även liva upp Rasmusgatan, eftersom den leder direkt till torget. För vilka aktiviteter funkar om man inte kan ta sig till torget på ett säkert och obetänksamt sätt? Multiplan, lekplats, mångfunktionell grusplan och sittplatser ger olika alternativ till aktivitet, både högintensiv och lågintensiv. Bara en sån sak som att sitta ner med en kopp kaffe och njuta av det trivsamma torget – hur trevligt som helst! Öppna ytor på gräset kan användas bland annat för picknick, sitta och njuta av vädret, eller utnyttjas för portabla nödvändigheter vid event. Dagvatten systemet funkar som hjälp för regnvatten, men även som en naturlig mötesplats som bidrar till biologisk mångfald.
En tryggare knytpunkt-Sofielund
Utifrån användningen av Lynch-kartan, intervjuerna och analysen av Södra Sofielund konstaterade vi En tryggare knytpunkt-Sofielund konstaterade vi att invånarna generellt sett var nöjda med sin boendemiljö. Dock upplevs ett behov av aktivteter för att locka fler unga, främst tonåringar, till området. Fö att verkställa dessa idéer vill vi skapa trygg mötesplats med sociala aktiviteter. Garaget är ett aktivitetshus placerat i mittpunkten av Sofielund där folk i alla åldrar samlas . På grund av sin placering har verksamheten en stor utvecklingspotential att bli en viktig mötesplats i Sofielunds centrum.
Uplyft av Karaktär:

Det finns ett flertal olika verksamheter i Annelund, vilket ger området en specifik karaktär, detta vill vi inte förstöra med vår reform, men som ett resultat av ett säkrare trafikmiljö kommer positiva förändringar att ske inom området, detta är bland annat ett ännu större rörelse av individer. …

En mångfaldig industristad för alla:Vi har tagit fram en frågeställning för att hjälpa oss utveckla Annelund som stadsdel: Hur gör vi Annelund till en mer attraktiv stadsdel?

Vår koncept grundas i den avsaknad av varierande funktioner som vi uppmärksammat i området samt de svar vi fick från den undersökning vi skickade ut till boende i Sofielund. Genom att bygga nya bostäder, grönområden och torg, förändra gatustrukturen, införa nya tillfälliga verksamheter samt utveckla gång-och cykeltrafik, så kommer Annelund bli en mer attraktiv stadsdel för alla.

ETT TRYGGARE OCH LIVLIGARE SOFIELUND
Vårt koncept är att skapa ett livligare, men framförallt ett tryggare Södra Sofielund.
Som en del i arbetet med detta har vi valt att tillföra mer träd samt grönområden. En synergieffekt av detta är att de hårdgjorda ytorna minskar i area så att regnvatten lättare kan tas upp av marken samt att det gröna bidrar till en lugnare atmosfär med bättre luftkvalitet. I vår enkät uttryckte de boende i Södra Sofielund att de undviker vissa platser på kvällar och nätter. Platserna de nämnde var framförallt Sevedsplan, Rasmusgatan och Heleneholmsstigen.
Förslag till förändring – Södra Sofielund

Målet är att öka trivseln i området. Vi ska nå hit genom att främja mötesplatser, renovera fasader, rrsätta parkering med grönområde, minska biltrafik, restaurera och modernisera befintlig bebyggelse.

Malmö stad har olika inriktningar i sin planering för staden. En av dessa är att staden ska vara en kulturell och, demokratisk arena. Vad som upptäcktes under inventeringen var ett till synes halvt övergivet industriområde. Sanningen var valdigt annorlunda. Annelund är en kulturell hubb. Hur kan Annelund vara en plats for kultur och demokrati nar majoriteten inte vet vad som finns dar, eller en kan vara delaktig? I Konceptet tas det fram ideér om att växa ut Annelund till en plats där alla kan vara och kanna sig trygg på.