Second Hand Sidekick

Second Hand Sidekick

“Second hand Sidekick är exakt vad det låter som, en fiktiv kompis som kan hjälpa dig att göra hållbara och smarta val när det kommer till mode och kläder utan att kompromissa på stilen. 

Fast fashion är en av de största miljöbovarna vi har idag, trots det kan alternativet (slow fashion) kännas som en djungel som är omöjlig att navigera. Second Hand Sidekick vill vara ett litet hjälpmedel på vägen. I det lilla zinet kan man hitta inspirerande illustrationer, tips, trix och stöd på vägen mot slow fashion. SHSK vill få konsumenten att, utan att tumma en millimeter på stil och kreativt uttryck, göra hållbara val som är snälla mot planeten. 

Avsändaren är Rad Susie Vintage, en liten vintagebutik i centrala malmö samt den fiktiva men förhoppningsvis framtida verkliga organisationen Second Hand Sidekick. Projektet är ett samarbete mellan de här två eftersom de delar samma grund och värderingar gällande hållbart mode och slow fashion. 

Mottagaren är i första hand kunder på Rad Susie Vintage. Det innebär att zinet riktar sig till personer som redan, i en viss utsträckning, är bekanta med vad begrepp som hållbart mode, slow fashion och vintage innebär. Men som vill bekanta sig ytterligare. Där kommer din Second Hand Sidekick in, som ett kompis på vägen att ha med dig när du ska handla kläder. 

Avsikten med projektet är att även om personen som tar med sig zinet inte har med sig det det hela tiden så ska SHSK väcka en tankebana som är närvarande i flera aspekter i personens vardag. Det kan kännas svårt att bryta invanda konsumtionsmönster, och det kommer alltid finnas en bortförklaring till varför man väljer fast fashion istället för slow. Det är lättare, billigare och mer tillgängligt. Men faktum är att det inte alls behöver vara svårt, dyrt eller krångligt. I många fall räcker det med att bara använda det kläder som hänger hemma i garderoben istället för att hela tiden och vips: du har tagit ditt första myrsteg mot att bli en mer hållbar konsument. Bara för att man inte gör något perfekt så betyder det inte att man inte kan göra något alls. Som Ronald McDonald en gång sa: ingen kan göra allt, men alla kan göra något. 

KLICKA HÄR FÖR ATT SE PROJEKTET

Jag som har skapat Second Hand Sidekick heter Amanda Karlsson och pluggar Visuell Kommunikation på Malmö Universitet. Under programmet så har jag riktat in mig specifikt på illustration. En inriktning som i nuläget kulminerat i det här projektet. Som illustratör har jag en förkärlek för svarta linjer, mycket små detaljer blandat med en stilfull lekfullhet. Utöver illustration så har jag, givetvis, en stark kärlek för mode, crkulär textil och att skapa kläder. Det betyder att när jag inte ritar så jobbar jag med kläder, tänker på kläder, gör och gör om kläder. 

Jag har en bakgrund inom konstvetenskap, medie-och kommunikationsvetenskap samt cirkulär textil. Samtliga av de här ämnena ligger mig varmt om hjärtat och jag strävar hela tiden efter att inkorporera flera olika aspekter och synvinklar i mitt arbete. 

Vill man se mer av allt jag håller på med, och lära känna mig lite bättre, kan man hitta titta på min instagram eller  här i min portfolio