I vårt examensarbete analyserade vi tv-programmet Halv åtta hos mig ur ett genus- och humorperspektiv för att undersöka hur kvinnor och män representeras i programmet och hur detta vidare förhåller sig till könsstereotyper. Syftet var att studera hur könsroller och stereotyper visas, både i deltagarnas introduktioner och genom programmets humoristiska inslag. Vi formulerade tre frågeställningar:
Hur representeras kvinnor och män i Halv åtta hos mig med avseende på könsroller och stereotyper? På vilket sätt kan humor fungera som ett verktyg för att synliggöra könsroller i programmet? Hur reproduceras eller utmanas traditionella könsroller i programmet?
Resultatet visade att kvinnor och män i programmet ofta framställs utifrån stereotypiska könsroller. Kvinnor representeras exempelvis som omsorgsfulla och estetiskt inriktade, medan männen ofta visas med auktoritet och styrka. Detta bidrar vidare till en reproduktion av traditionella könsroller. För att tydliggöra vårt resultat av studien gestaltade vi därför två avsnitt av säsong 25 i videoformat, där vissa element överdrivs, dels för att förstärka budskapet men också för att underlätta förståelsen av studiens resultat för tittaren. Målet är att nå en bred målgrupp och uppmuntra fler att granska hur underhållningsprogram kan spegla vår syn på könsroller i vardagen.